Döbrögit a mennykő ha azon nyomban megütötte Vólna, talám sokkal könnyebb lett vólna szegénynek: Öszverogyott, és a kocsiból ájúlva zuhant le. Quamvis sublimes, debent humiles mutuere, Vindicta docili quia patet solertiae. (Phaedrus) Elöljáró-Beszéd az első Kiadáshoz Jámbor Olvasó!
1 A Lúdas Matyi autorizált, az 1804 táján keletkezett szövegváltozat megjobbított 1817-es szövegét a kritikai kiadásból idézem, a 165-175 közötti oldalakról. - ... minthogy mindég más színbe jelent meg. fel munkára, fel, Megesküvém vesztökre, veszniök kell. elkészítésének gondolata több mint hét évtizeddel ezelőtt jelent meg CSŰRY BÁLINTnak, a népnyelvkutatás első katedrás professzorának tervei között (Mit akarunk? S kétkedve állok mégis újra meg, Nem küzdök-é hiába a tudás, A nagyravágyás csábos fegyverével Őellenek, kik közt, mint menhely áll, Mely lankadástól óvja szívöket, Emelve a bukót: az érzelem. Hajdann egy Falubann, a’ Nyírenn é, vagy az ErdőHátonn, vagy hol esett, jó szerrel nem jut eszembe. De mit … 1 Szemere Gyula anyanyelv-pedagógiai kutatócsoport OKTK A/0070/2004 Bemutató szekciófoglalkozás keretében október 15-én, a Magyar Nyelvtudományi Társaság által szervezett őszi szakmai napon Szabó G. Ferenc Funkcionális grammatikai gyakorlatok az 5 8. évfolyam számára I. Gyakorlatok a mennyiséget jelölő szók témakörében (a számnév szófajának tanítását követően) 1.
This banner text can have markup.. web; books; video; audio; software; images; Toggle navigation Mit bámul az uram? Mit késem ennyit? Mit csinállyék most má, ilyen csonkánn el nem indúhat, szégyënszëmre vissza këllëtt fordúnyi. nem fogják azt ma el, úgymond; Osztán nem Lúdas Matyi az, hanem én vagyok, akit Megveretett kelmed, s lúdját elvette erővel. Már tsak elég az, …
Az öreg kirá most elkűtte a közepső fiát.
Míg az első, 1815-ös kiadás egy közkézen forgó kézirat alapján, Fazekas tudta nélkül jelent meg. A DEBRECENI EGYETEM MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI INTÉZETÉNEK KIADVÁNYAI 83. szám Szerkeszti: JAKAB LÁSZLÓ 83. szám Kálnási Árpád Debreceni cívis szótár Debrecen, 2005 Előszó A debreceni cívis szótár (DCSz.) Otthon elmonta, hojjárt, az apja jó összeszitta, azt nyerte vele. Annyának húsz szép annyányi libáji valának Egy vén Gúnárral, 's egy pár öregetske tojóval, ... A' mit megmondtam; főképp, hogy kend is a' hosszas Várakozásba magát ne gyötörje sokára, tsak essünk ... minthogy mindég más színbe jelent meg. Míg az első, 1815-ös kiadás egy közkézen forgó kézirat alapján, Fazekas tudta nélkül jelent meg. Annyának húsz szép annyányi libáji valának Egy vén Gúnárral, 's egy pár öregetske tojóval, ... A' mit akart a' vólt Törvény, 's tetszése Igazság. E' munkátskának ki legyen Szerzője, ha kérded, Nem tudom: a' bizonyos, hogy az én kezeimbe tsak így jött Név nélkűl; nekem egy Szomszédom hozta az Erdő – Hátról, vagy honnan, hogy jó lessz rajta nevetni Majd borozás közben. ELSŐ LEVONÁS. Lúdas Matyi.