%C3%96nkorm%C3%A1nyzati b%C3%A1l v%C3%A1rpalota 2020

A jelenkorban ezt a napot Kassa város napjaként ünneplik. 222 kapcsolatok. (II.Ulászló Kassa számára -1502 december 8án Budán- adott ki újabb címeres-levelet. 1927-ben a belső udvar hátsó részében nyílt meg a Slovan mozi. Talapzaton álló, mintegy 2,5 … Kassa látképe 1617-ből. A városháza épülete 1779-1780 között épült a pozsonyi építész, Langer J. tervei alapján. Részei: Huštáky (0,71 km²), Letná (0,69 km²) és Stredné Mesto (2,94 km²). 650 évvel ezelőtt, 1369. május 7-én Nagy Lajos királyunk adományozta a városnak, mint jogi személynek. 650 éves címer Kassa legnevezetesebb napjai közé tartozik 1369. május 7-e, mikor Nagy Lajos magyar király kibocsájtotta a város számára azt a címeradományozási okiratot, melynek alapján később elkészült a város első címere. Kassa város már a múltban is az akkori Európa egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja volt. Ennek a címernek a leírása a következő: egy hosszúkás, alul csúcsban végződő, metszett pajzsnak felső aranysárga mezejében vízszintes irányban elhelyezett három liliom, az alsó mezőben négy fehér gólya.

Ez Magyarországon először tartalmazott sisakot (kettőt is), Kassa az Európa és Konstantinápoly közötti kereskedelmi útvonal mentén fekve stratégiai szerepet töltött be. Kassa város címere. A mai épület 1779-80-ban épült Langer János tervei alapján, amikor Klestinszky József volt a város főbírája. Kassa címere 1423-ban. A timpanonban a város címere látható. 1567-ben Kassára költözik a Szepesi Kamara. Kassa (szlovákul: Košice kiejtése , németül: Kaschau) Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Abaúj-Torna vármegye székhelye, ma a róla elnevezett kerület és járás központja, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Címerét 1369-ben kapta, korábban, mint Közép-Európa bármely más városa. A város a vármegye É-i határához közel, a Hernád völgyének É-felé a hegyek közé nyuló öblözetében, a folyó jobbpartján 211 m. tengerfeletti magasságban fekszik. 1554-től a város ad otthont a felső-magyarországi főkapitányságnak. Az újabb kori történelmünkben is jelentős szerepet játszott a város, hiszen Kassa állítólagos szovjet bombázása a „casus belli”, azaz a háborús ok, ami miatt Magyarország hadat üzent a Szovjetuniónak.

A város nevének jelentése kis erődített hely. Kassa város szimbólumai; Kassa város zászlaja. Kassa címere. /Fő utca 67./ Az egykori jezsuita, ma premontrei Szentháromság-templomot Báthory Zsófia adományából I. Lipót császár építette 1671-1681- ben, Kőrösi Márk esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodecz Menyhért jezsuita atyák Bethlen Gábor felkelése idején bekövetkezett, 1619. szeptember 6-i vértanúhalálának helyén.