Szenteg%C3%A1t kast%C3%A9ly elad%C3%B3

A ferences rend, más néven ferencesek, régebbi nevén franciskánusok egy római katolikus szerzetesrend, melyet Assisi Szent Ferenc alapított 1209-ben. Mint a legtöbb középkori eredetű rend esetében, a kármelitáknál is a férfiág az Első Rend (ők aktívak, illetve szemlélődők), a Második Rend a női ág (ők szemlélődők és kolostorokban élnek), a Harmadik Rend pedig a kármeliták körüli világiaké, akik házasodhatnak, de a liturgikus imagyakorlatokon és intézményeken keresztül kapcsolódnak a kármelitákhoz. A hagyományos egyházi felfogás szerint a női szerzetesi közösségek nem voltak teljesen önállóak, hanem saját (női) elöljáróik fölött az egyháztól kirendelt férfi vezetők (vizitárorok, gyóntatók) álltak. Neve latinul: Ordo Fratrum Minorum , kolduló rend.

Közismert nevük Szent Klárára utal - klarisszák "Szécsény Ágacskája" Klarissza Remeteség – Ordo Sanctae Clarae (OSC) Szent Ferenc Harmadik Rendje - az első és a második rend mellett alapított har­madik közösség.

Ismert és elismert közösség Magyarországon és világszerte. Szent Ferenc Második Rendje - a ferences rend női ága, melyet Szent Klára és Szent Ferenc alapított 1212-ben. Az általunk legismertebb ferences rendi szerzetes pedig az erdélyi Böjte Csaba. Közismert nevük Szent Klárára utal - klarisszák "Szécsény Ágacskája" Klarissza Remeteség – Ordo Sanctae Clarae (OSC) Szent Ferenc Harmadik Rendje - az első és a második rend mellett alapított har­madik közösség.
A Ferences Rend 800 éve van jelen a társadalom szolgálatában. a ferences rend női ága (vallás); ehhez tartozó nő (vallás) (idegen szóval) (Szavak: 1, 8, 4, 3, 3, 6, 5, 7, 2, 6, 6, 6 betűs) konventuális (12 betűs) a kolostornak a rendi gyűlésen szavazati joggal bíró tagja (vallás); a ferences rend minorita Szent Ferenc Második Rendje - a ferences rend női ága, melyet Szent Klára és Szent Ferenc alapított 1212-ben. –de– A Ferences Világi Rend (latinul Ordo Franciscanus Saecularis; OFS) egy katolikus lelkiségi mozgalom, a ferences rend egyik ága, de nem tartozik a Ferences Első Rend (a ferences férfi szerzetesek rendje) alá, vezetői nem a ferences atyák, hanem világiak, önálló belső felépítéssel, önálló római székhellyel bír. A ferences rendnek több ága is van, mint a minoriták, a kapucinusok, illetve a klarisszák. Mikor Assisi egyik nemesi családjának fiatal leánya, Klára is Ferenc követői közé állt, megszületett a ferences közösség női ága, a klarisszák rendje.
A rend tagjainak száma tovább növekedett.

Orsolyita rend; Angolkisasszonyok kongregációja; Erzsébet-nővérek kongregációja; MEGJEGYZÉS.