Hírarchívum 2016

2016. december 31. – Óévbúcsúztatás Drégely váránál (Melo Magdolna fotói)

„Óévbúcsúztatás, ragyogó napsütés, alattunk hullámzó ködtenger, a Börzsöny nyugodt szépsége, csikorgó hideg, kristálytiszta levegő, szilveszteri vacsora a várban, estefelé lángoló naplemente. A hegyről lefelé már sötétben jöttünk, a lámpánk fényénél ezernyi jégkristály csillogott.”

További képek!2016. december 16. - Adventi gyertyagyújtás és vásár

vasarnapi-program-page-001

További képek!


2016. december 12. - A Börzsöny legizgalmasabb vára - Drégely

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.


Tovább a teljes cikkre!


2016. december 4. - Mesesarok, mesemozi, Mikulás a turisztikai központban

vasarnapi-program-page-001fotozkodj-a-mikulassal-szerk-page0001-2

További képek!


2016. november 17. - A mai Nógrád Megyei Hírlapban olvasható a Drégelypalánkon megrendezett
„Élő csodák” fotókiállítás rövid beszámolója!

Két, tehetséges fiatal fotóművész-jelölt alkotásait láthatja vasárnapig a közönség Drégelypalánkon, a Szondi Kiállító és Turisztikai Központban. Kovács Donát és Megyeri Máté fotóinak közös gyűjteménye az „Élő csodák” nevet viseli.


Tovább a teljes cikkre!


2016. november - 120 éves a Szondi hársfasor!


2016. november 6. - „Élő csodák” – Természetfotó kiállítás a turisztikai központban

További képek!


2016. október 20. - „Tök jó” nap a turisztikai központban

További képek!


2016. szeptember 25. - Ajándékot kaptunk! I. Ferdinánd dénár (1552)

Néhány héttel ezelőtt Szabó Barnabás két fiával látogatott el Dunaújvárosból a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba. Nagyon tetszettek nekik a filmek és az egész kiállítás, majd az alábbi ajándékot kaptuk tőlük postán!
NAGYON KÖSZÖNJÜK!

 

s1140072

s1140071


Filmhíradók Online - Emlékezés Szondy Györgyre 1552-1952.

„A XVI. században Drégely vára a felvidék egyik védelmezője volt a török hódítók ellen. Szondi György, a vár kapitánya százfőnyi őrség élén életük feláldozásával tartóztatta fel Ali hasa tízezres seregét.”

 

a videó megtekintése!

 


2016. szeptember 24. - A Szüreti felvonulás napján is szeretettel várjuk a látogatókat a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban!

A felvonuláson készült képek!


2016. szeptember 17-18. - Kulturális Örökség Napok


2016. szeptember 14. – Az Ipolysági Szondy György Gimnázium tanulói a turisztikai központban

A mai napon az Ipolysági Szondy György Gimnázium tanulói látogattak el a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba. A fiatalok nagyon érdeklődőek voltak, mindent megnéztek, kipróbáltak,egy szép délelőttöt töltöttek el nálunk! Úgy láttuk, jól érezték magukat, különösen az ágyú- és fegyverbemutató, valaminta laskasütés tetszett a fiataloknak.

Lássuk a vendégkönyv beírását:
„A Szondi-kultuszt hűen ápoló Ipolysági Szondy György Gimnázium tanári kara és diákjai nevében köszönetünket fejezzük ki e „hely” megálmodóinak és lelkes munkatársainak a szakavatott, érdekes és értékes tárlatvezetésért, valamint a tüzérségi bemutatóért. Nemkülönben hálásak vagyunk a szíves vendéglátásért. Biztos, hogy nem utoljára jártunk itt, a központ jó hírét továbbadjuk! Gratulálunk!”
Tóth Tibor történelemtanár, Hammersmidt Éva tanár

További képek!


2016. nyár - Polgári esküvők a turisztikai központban

Nagy örömünkre ezen a nyáron 3 polgári esküvő is volt a turisztikai központban. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk a jeles eseményekhez! Sok-sok boldogságot kívánunk a fiataloknak!

1  3
7  12
További képek!


2016. augusztus 20. - Szent István-napi ünnep Drégelypalánkon

További képek!


2016. augusztus 13. - Gazdafórum az EchoTV-n

A Börzsöny 444 méteres sziklacsúcsán állt valaha Drégely vára. A középkori falu a vár alatt lévő völgyben terült el, ezt a helyet ma erdő borítja. A környéken valaha vitézek portyázhattak, napjainkban a terület a biogazdálkodás része. A szinte érintetlen tájon rengeteg a gyógynövény.


2016. augusztus 8-12. - Napközis Erzsébet tábor Drégelypalánkon

Egy héten keresztül láttunk vendégül 42 gyermeket a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban az Erzsébet program keretében!  A programokról, a hangulatról beszéljenek a képek helyettünk! Egyetlen célunk volt csupán: hogy a gyerekek jól erezzék magukat!
Hiszen a mottónk: ÉLMÉNYT KÍNÁLUNK – TÖRŐDÉST ADUNK!
Reméljük, hogy sok szép élményhez juttattuk a gyerekeket!  Mi, szervezők nagyon jól éreztük magunkat!

További képek!


2016. július 21. - A Vadóka Néptánc Egyesület táborosai a turisztikai központban

A mai napon a balassagyarmati Vadóka Néptánc Egyesület táborosai, óvodások, kisiskolások látogattak el a drégelypalánki turisztikai központba. A tündéri kis apródok mindent kipróbáltak.

További képek!


2016. július 9. - Szondi Várjátékok

További képek!


2016. június 20. – Felhőbe hanyatlott a drégeli rom… – Népművelők Szondi nyomában

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete közös szervezésben szakmai tapasztalatcserére invitálta a megye közművelődési szakembereit június 15-én Drégelypalánkra. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ tavaly szeptemberi átadása óta folyamatosan terveztük a közös megtekintést, mintegy a közművelődési szakma lehetséges bővítésének, turisztikai irányba való nyitásának megtapasztalását, egy jó példa megtekintését.


Történelmi Kaleidoszkóp - Drégely hőse, Szondy György

1552. június 9-én Szondy a selmecbányai főbíróhoz küldött levelében már teljes bizonyossággal közli, hogy véglegessé vált: a török Veszprém megvétele után Drégely ellen fordul, és beveszi Ságot és Gyarmatot is. A bíró ígéretet tett Szondynak, hogy húsz zsoldost küld a várba. A bíró egy másik, a besztercebányai rézüzlet főgondnokához írott levelében kéri, hogy a kamara figyelmét hívják fel a Selmecbányához vezető utak védelmét ellátó várakra, Drégelyre, Ságra és Gyarmatra. Hadim Ali budai pasa Veszprém elfoglalása után, rövid pihenőt tartva Budán, július elején hadra kelt. „Budáról ágyúkat véve magához mintegy 8-10 000 emberrel Drégel ostromára indult.” 1552. július 6-án reggel az oszmán sereg a vár alá érkezett. Estére pedig, amint azt a jelentések megerősítik, már ostromzár alá is vették.

 


Drégelyvár ostroma Pándy Lajos festményén
Tovább a teljes cikkre!

 


2016. június 1. – Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola tanulói a turisztikai központban

Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola alsós tanuló látogattak el a turisztikai központba. Ősszel a felsősök jártak nálunk, most a kisebbeket vártuk gazdag programokkal, nagy szeretettel. S hogyan érezték magukat? A képek beszéljenek róla!

További képek!
Látogatóink képei!


2016. május 15. – Pünkösdi kavalkád

TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK NAPJA

Pünkösdi hagyományokat elevenítettünk fel a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban, köszönet érte az aranyos kis Pataki Gézengúzoknak! Püskösdi királyt is választottunk. A kis néptáncos fiúk mellett az éppen nálunk tartózkodó szegedi fiatal vendégeink is beszálltak a versengésbe. Ugyan a nagyon jó humorú, jó fej sofőrjük lett a Pünkösdi király, a fiúk is nagyon lelkesek és ügyesek voltak a feladatok teljesítésében. Csak az a kérdés, ki fizeti a sofőr úrnak Szegeden az egész évi ingyen ital fogyasztását? Ami, ugye “kijár” a pünkösdi királynak. Azt mondta, hamarosan jön ismét Drégelypalánkra… és akkor jaj lesz nekünk! :-)

További képek!


2016. május 14. - Emlékhelyek Napja

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2016 elnevezéssel országos rendezvényt szervezett 2016. május 14-én. Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése volt, valamint, hogy a köztudatba mindinkább beépüljenek a magyarországi emlékhelyek. Ezen a napon  különleges programokkal várták a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban, így nálunk, Drégelypalánkon a  Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban is.
Bár az időjárási és útviszonyok nem tették lehetővé a tervezett Éjszakai Csillagtúránkat a várhoz, az összes többi programunkat megvalósítottuk. Közel 100-an látogattak el hozzánk. A napot egy szép megemlékezéssel zártuk a turisztikai központ udvarán. A képletes várfal előtt, a látogatók  mécsest gyújtva, fejet hajtva emlékeztek Drégelyvár hős vitézeire és Szondi György várkapitányra.

 

 

További képek!


2016. május 8. – Felvidéki látogatóink

További képek!


2016. április 29. - Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága rendezvénye Ipolyvecén

A rendezvényen több száz fő vett részt (óvodások, iskolások) sok-sok érdekes programon. Mi is nagy sikerrel képviseltük a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot, valamint a Sugárkankalin Turisztikai Egyesületet.

További képek!


2016. április 22. - Telihold túra a Szondi Emlékúton

További képek!


2016. április 15. - Füst Antal: Drégely várának veszte c. könyvének bemutatója

További képek!


2016. március 26-28. - Ünnepi nyitvatartás és Húsvéti ajánlatok Drégelypalánkon

1479535_1304963952869335_6607261442121115288_n

További képek!


2016. március 16. - Felvidék.ma - Szondy György nyomában Drégelypalánkon

A Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre szervezésében egy autóbusznyi történelem- és természetkedvelő ipolysági indult a drégelypalánki Szondy Kilátótérbe és Turisztikai Központba. Drégely várának szomszédságában nagy tisztelettel és méltóképpen őrzik Szondy György és maroknyi serege hősies helytállásának emlékét. A határ közelsége miatt számtalan felvidéki turista keresi fel a Börzsöny lábánál meghúzódó kis települést. A március 12-én érkező ipolysági negyvenöt fős csapat volt az első nagyobb létszámú vendégcsoport a központban.

Tovább a teljes cikkre!
További képek!


2016. március 13. - „Apród látogatók” a turisztikai központban

Kis apród látogatóink voltak a turisztikai központban!
Több mint 4 órát töltöttek velünk, ez alatt az idő alatt feltérképezték a központ minden zegét-zugát. Különösen a fegyverbemutató tetszett nekik, és persze lelkesen kipróbáltak mindent.

További képek!


2016. január 24. - Havas képek Drégely váráról (Drajkó Antal fotói)

További képek!


2016. január 18. - A Nógrád Megyei Értéktár Bizottság 2015. december 17-ei ülésén döntött arról, hogy Drégely vára és a várjátékok elnevezésű értéket felveszi a Nógrád Megyei Értéktárba.


2016. január - Téli képek Drégelypalánkról és környékéről

További képek!