A b%C3%A1r%C3%A1nyok hallgatnak d%C3%ADjak

A hagyományos röntgenek esetében a vizsgált szerv vagy terület mögött egy speciális röntgenfilm található.

A CT-k elrendelése során a legtöbb orvos nincs tisztában azzal, hogy a CT rákot okozhat, s ugyanez a helyzet a betegekkel. A mellkas röntgen alkalmazható szűrés céljából, de a módszer – az előbb említettek miatt – gyakran nem eléggé hatékony, sőt néhány esetben úgy derül fénydaganatra, hogy a páciens 12 hónapon belül történt mellkas röntgen vizsgálata negatív eredményt hozott.

A címben szereplő kérdés miszerint – Veszélyesek-e a RTG, UH, CT vagy az MR vizsgálatok?

CT vizsgálatnál általában (mellkas, has, kismedence) 15-25 másodpercig kell a lélegzetet visszatartani.

Kórházunkban a hagyományos eljárást teljesen felváltotta a digitális technológia. – megválaszolásánál, ... beteg gyermekekről készítünk mellkas röntgen felvételt. A mai modern berendezések egy légvétellel az egész mellkas CT-vizsgálatát másodpercek alatt elvégzik, így általában nem megterhelő a vizsgálat. Egyes esetekben hason fekvő helyzetben, vagy kilégzésben is készülhetnek felvételek. A testen áthaladó sugarak – kémiai reakció után – ezen a filmen képet hagynak, egy digitális röntgen esetében pedig a képek azonnal egy számítógépen tárolódnak, film használata nélkül. Röntgen segítségével követni lehet a folyamatot, tudnunk kell azonban, hogy a kezdődő tüdőgyulladás az első 1-2 napban gyakran nem látható a röntgenfelvételen, vagyis a kép „késik” a klinikai tünetekhez képest. Környezet- és egészségvédelmi szempontból is jobb a digitális röntgen berendezés használata, hiszen a filmek előhíváshoz nincs szükség veszélyes vegyszerek használatára. A Medicover Diagnosztikai Központban digitális röntgen készülékkel dolgozunk, amely a szervezetet kevésbé terheli meg, kisebb sugárdózissal készít képeket. Kontrasztanyag beadása előtt és azt követően készülhetnek sorozatok.

Tekintettel az alacsony dózisú CT és a hagyományos mellkas röntgen sugárterhelése közötti különbségre, a CT-vel történő szűrővizsgálat elsősorban dohányzók, leszokott, de korábban rendszeres dohányosok, daganatos családi anamnesisű páciensek számára ajánlható.

A röntgen vizsgálattal (RTG) ... A CT egyaránt alkalmas a koponya, a mellkas, a hasi szervek vagy az erek vizsgálatára. Azonban - legalábbis az USA-ban - a CT-k 40-50%-a beteg szempontjából indokolatlan, a diagnózist nélküle is fel lehetett volna állítani, vagy a CT semmit nem tett hozzá. A CT vizsgálatokban gyakran használnak kontrasztanyagokat, hogy az egyes szervek és szövetek még jobban elkülöníthetők legyenek a képeken.

A tüdőgümőkór (tbc) diagnózisához is alapvető vizsgálat a mellkas röntgen…

... hogy a vizsgálat elvégeztetése előtt – a röntgen sugárterhelés és az elektromágneses sugárterhelés ésszerű és … ... hogy a CT vagy MR vizsgálatnál kapok-e kontrasztanyagot?