B%C3%BCkk hegys%C3%A9g l%C3%A1tnival%C3%B3k

A Bakonyerdő, közismertebb nevén a Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja, a környék ideális kerékpártúra helyszín. Sió-zsilip megépítése, berkek lecsapolása, a parti nádas öv megszüntetése, partvédő művek kiépítése, vízszennyezések) következtében csak részlegesen őrizte meg a többségében hínár- és a parti zonációhoz tartozó eredeti vegetációtípusait. (utóbbiból előállíthatnak aztán alumíniumot)

2.

(A Variszkuszi-heggységképződés idejéből való. A Bakony egy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. Tovább >>> Látnivalók, szállások, programok. A falvakban hófehéren világító, díszes házoromzatok, boltíves tornácok, a málló vakolat alól előbukkanó színes kőfalak ragadják meg az oda látogatót. 51 Kőzete: Karbon időszaki gránit. legidősebb tagja. A Dunántúli-középhegyvidék leginkább középhegység.

... is tagja, 1999. december elsejétol pedig az UNESCO által adományozott Világörökség része megtisztelo címet is elnyerte. Tengerszint feletti magasságát tekintve dombság, mert a legmagasabb pontja, a Köves-tető mindössze 444 m magas. A Dunántúli-középhegyvidék átnyúlik Szlovákiába. 4. A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja, lejtősen ereszkedik a Balatonra.

A Pilis vagy Pilis hegység (gyakran hibásan: Pilis-hegység) röghegység a Duna jobb partján, Budapest és Esztergom között.

Nem magas, de természeti szépségei miatt sokan felkeresik. A hegység déli előterében található a pleisztocén végén lezökkent árok, melyben a Velencei-tó található. 1. A Tisza és a Hármas-Körös közötti szögletet foglalja magába. A Dunántúli-középhegyvidék a Dunántúl nyugati felén fekszik. A Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. A Dunántúli-középhegyvidék a közepes kiterjedésű nagytájaink közé tartozik. A Tisza és Körös folyók között terül el. Domborzatát tekintve középhegység, mert meredek hegyoldalak is jellemzik. Földtörténeti keletkezését tekintve viszonylag "fiatal képződménynek” számít, kora 18-22 ezer évre becsülhető. A Hortobágy-halastavi bemutató terület Közép-Európa legnagyobb madárpiheno helye.

A Bakonyerdő mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. Tovább >>>

A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. Tiszazug.