Roman stilusu templom

Az elnevezést először pejoratív értelemben használták a reneszánsz korban, a sötétnek vélt középkor művészetét illették vele a fényesnek tartott antik művészettel szemben. A templom belsejébe csak a bejáraton lévő szellőzőrácson keresztül sikerült bekukucskálni. Öthajós bazilika volt, keleti végénél két keresztházzal és kápolnakoszorús, körüljárós szentéllyel. Mánfa, rk. Bayeux székesegyház) három részlete. Azt nem tudom, hogy hogyan került a magyar katalógusba, illetve hogy voltak-e egyéb közeli helyek esetleg, amelyek határon túliak (én nem találtam), de kitaláltuk, hogy ezt elmegyünk megnézni. Szent Adalbert-templom (Krakkó) Szent András-templom (Köln) Szent Gereon-templom; Szent Imre-templom (Egyházasdengeleg) Szent István-templom (Nagybörzsöny) Szent Jakab apostol templom (Mórichida–Árpás) Szent Jakab-kápolna; Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela) Szent Mária és Márk-templom (Reichenau - Mittelzell)

Az 1962–64 évi ásatások megállapították, hogy először csak a ma is álló hatalmas, permi vörös homokkő kváderkövekből rakott tornyot építették fel a már korábban is álló kis templom nyugati végén.

Szobrászat • Épületek tartozékai • Egyszerűsített, elnagyolt formák • Zömök, nagy test • Érzelmeket nem fejeznek ki • Ó- és újszövetségi jelenetek ábrázolása • Szimbolikus értelműek. Az Ócsai Református Templom Alapítvány biztosítja a REFORMÁTUS MŰEMLÉKTEMPLOM megtekintését. Ez a szócikk Románia legfontosabb magyar történelmi emlékeit, valamint a romániai magyarság kulturális életéhez, művészetéhez, néphagyományaihoz kötődő látnivalókat mutatja be régió és téma szerinti csoportosításban.. A román és szász emlékekről, illetve a természeti látnivalókról lásd a Románia turizmusa szócikket!

A templom fő látványossága a szentélyben látható 13. századi freskó, és a templom mellé épített, 1765-ben készült 15 méter magas fa harangláb. Két korábbi templom helyén 1088 és 1225 között épült az apátságjelentőségét kifejező hatalmas harmadik templom, amelynek csak csekély része maradt ránk. A templom hajója és szentélye a 13. század elején épült, majd a tatárjárás után egészült ki a díszes főpárkánnyal és toronnyal. Festészet • Falfestmények, Nyitvatartási idő: március 1-től október 31-ig: 9-17 óra között a hétfői nap kivételével, bejelentkezés alapján várjuk szeretettel kedves Érdeklődőinket az Ócsai Református Műemléktemplom megtekintésére november 1-től templom: a 12. századi egyhajós, félköríves szentélyű templomot a 13. században bővítették, egyeneszáródású szentélye lett és megépült nyugati tornya. Építészet Pisai székesegyház. Hevederes dongaboltozat borítja, gótikus körüljárós szentéllyel és 1140 után épült előcsarnokkal. A belső kapuzata fr. Tart. A templom és minden egyes részlete, szobrai, falfestményei, felszerelési tárgyai az érzékelhető, látható formákon - az Ó- és az Új szövetségből, vagy a szentek életéből vett jeleneteken - keresztül a láthatatlan, földöntúli jelentésekre és igazságokra utalnak. Jáki templom. Ideális kiránduló hely, akár piknikezéshez is. A vezelay-i Saint-Madelaine apátsági templom (1120), a burgundi építészeti iskola alkotása. Őrség települései Őriszentpéter. Feladata: védelem is. A katedrális építése a 13. század végén fejeződött be, nyugati frontját a 14. században építették hozzá. A templom története. A feldebrői templom Európai jelentőségét az adja, hogy a honfoglalást követő évszázad történelmi viharaiban – amikor még nem dőlt el végérvényesen, hogy a magyarság a nyugati, avagy a keleti kereszténységet választja – olyan épület épült, amely ötvözi a keleti és a nyugati keresztény építészet elemeit.