Hum%C3%A1n bizotts%C3%A1g nagykanizsa
A Bükki Nemzeti Park, illetve a hegységet övező Bükk-vidék gerinces-faunája a hazai átlagnál gazdagabb, sok veszélyeztetett természetvédelmi státuszú faj jelentős populációja él itt. Forrás: Balaton Felvidéki Nemzeti Park 1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe „Kis Balaton” néven. A környék gazdag botanikai és földtani értékeit, az erdők különleges állatvilágát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park óvja. Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1997) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partvidékéhez kapcsolódva, nyugat felé egyre szélesedő sávban húzódik a Kis-Balaton térségéig. Igazgatósága Csopakon van. Igazgatósága Csopakon van. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park növény és állatvilága ritka védett növények Tihanyi félsziget, Hegyestű, Salföld, Káli-medence, Tavas barlang Kis-Balaton Mob: 36 20 943 06 43 Szállás reggelivel és vacsorával már 4.000.-Ft/fő/éj-től, 5 napos erdei iskola már … A védett terület erdeinek zömét (70%) a középhegységi gyertyános-bükkösök alkotják, amelyben a fő fafajok magaskőrissel (Fraxinus excelsior), hegyi- (Acer pseudoplatanus) és korai juharral (Acer platanoides), nagy- (Tilia platyphyllos) és kislevelű hárssal, (Tilia cordata) madárcseresznyével (Cerasus avium) elegyesek. Összterülete 56 997 hektár, melyből 10 471 hektár fokozott védelem alatt áll. A vidék természeti értékekben egyedülállóan gazdag. Egyes fajoknak itt él a legnagyobb hazai állománya és van olyan faj is, melynek eddigi kizárólagos lelőhelye a Bükk hegység. A szigligeti és a csobánci várrom, a Szent György-hegyi pazarul gazdag barokk Tarányi pince és Lengyel kápolna, a szigligeti kastély és udvarház, a gazdag népi oromdíszekkel ékes Szabó Flórián-féle … 2. A Szigliget alatti nádasokban a védett nyári lúd él és szaporodik.

A nemzeti park területei közül legrégebben védett a Tihanyi-félsziget 16 km²-nyi területe. Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe kb. 2013.12.30 09:19. A legmagasabb részek bükkösei kb. Balaton felvidéki Nemzeti Park. Kincső Apartman. Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A mozaikos felépítésű Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi vonalától a Rába síkjáig, a Marcal völgyétől a Tési-fennsíkig, a Murától a Kis-Balatonig fekvő terület mintegy 57 000 ha-os részén. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Védett, ritka állatfajai: fehér gólya, kék vércse stb. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, és ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. Tihany Védett növények. A nemzeti parkban kóborol a Felsős stábja a mai adásban, miközben a természeti parkok fontosságáról, létrejöttéről, védelméről beszélgetnek a rermészetvédelmi szakemberekkel." A nemzeti park igazgatóságának központja Csopakon található, ahol Zöld Pont iroda, kiadványok, ismeretterjesztő anyagok segítik az érdeklődőket. Tihany. A természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajokból jelenleg 170 védett, és 10 fokozottan védett faj állománya ismert a nemzeti park területéről. Tájegységei. A Balatoni Nemzeti Park a tó északi partján, a Balaton-felvidéken húzódik 1-15 km szélességű sávban, valamint magában foglalja a Kis-Balaton térségét. Telefon: +36 52 529 920 Mobil: +36 30 383 1612 Fax: +36 52 529 940 E-mail: hnp@hnp.hu A nemzeti park területei közül legrégebben védett a Tihanyi-félsziget 16 km²-nyi területe. A Balaton nemzeti parkja Balatonakarattyától a Kis-Balatonig fogja egységbe a táj természeti és kulturális értékeit. Tihany. Tapolcai tavasbarlang Somló Barlangok Pannon Csillagda, Bakonybél Hegyestű Natura 2000 Levendula Ház Látogatóközpont Salföldi Major Szállásajánló. Természeti értékek; Védett növények; Védett növények listája Itt került kijelölésre 1952-ben hazánk első tájvédelmi körzete.A félszigeten egykor működő vulkánok és hévforrások nyomaira bukkanhatunk, amilyenek például a bazalttufából a szél erejével formált különös alakú sziklák és az un. Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 4024 Debrecen, Sumen u. A nemzeti park igazgatóságának központja Csopakon található, ahol Zöld Pont iroda, kiadványok, ismeretterjesztő anyagok segítik az érdeklődőket. A Balaton vidékén szőlőskertekkel díszített dombok, hosszú ideje szunnyadó vulkánok, megkövesedett lávaoszlopok, hűs árnyékot nyújtó erdők, zöld ligetek, virágzó mezők, rétek váltják egymást. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Az alapítás éve: 1997 Területe: 57 020 ha Fokozottan védett területe: 10 472 ha Tájvédelmi Körzetei: Magas-bakonyi TK, Somló TK, Mura-menti TK A természet élménye a Balaton mellékén Főoldal; Őrizzük meg! A mozaikos felépítésű Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi vonalától a Rába síkjáig, a Marcal völgyétől a Tési-fennsíkig, a Murától a Kis-Balatonig fekvő terület mintegy 57 000 ha-os részén.
85.000 ha, ebbõl 16.261 ha fokozottan védett. Tájegységei. Itt került kijelölésre 1952-ben hazánk első tájvédelmi körzete.