Vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g v%C3%A1rom%C3%A1nyosok magyarorsz%C3%A1g
Az UNESCO-világörökség A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló, 1972-ben elfogadott UNESCO egyezményt Magyarország 1985-ben ratifi-kálta. Magyarország nyolc természeti és kulturális értéke került fel eddig az UNESCO Világörökségi listára. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és törvényerejű rendelet formájában beépítette azt a magyar jogrendbe. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Gazdag művészeti életével, színházával, múzeumaival, fesztiváljaival nemcsak a környék, de az ország egyik jelentős kulturális központja is.

... hiszen Magyarország egyik legfontosabb természeti jelensége. A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyet az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. ... Hollókőt a Világörökség Bizottság Budapest mellett elsőként vette fel a Világörökség Listára 1987-ben. Területe 6202 hektár. Válogatott Világörökség linkek, ajánlók, leírások - Világörökség témában minden! Elsőként 1987-ben Hollókő és Budapest vált a világörökség részévé. Várományosok A Magyar Várományosi Listán szerepelnek azok a helyszínek , amiket a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága a hozzá beérkezett ajánlások közül esélyesnek és érdemesnek talál a későbbi felvételre a Világörökségi Listára. vlágöröi KségeK, várományosoK, nemzeti parKoK Értékőrző Magyarország … Leghíresebb nevezetessége a Tihanyi apátság, melyet 1055-ben I. András király alapított. Magyarország déli részén, a Mecsek hegység lábánál fekvő Pécs éghajlata, növényzete, zegzugos utcácskái valósággal mediterrán hangulatot árasztanak. Hollókő kulturális kategóriában került fel a listára, Hollókő ófalu és táji környezet megnevezéssel. Hollókő kulturális kategóriában került fel a listára, Hollókő ófalu és táji környezet megnevezéssel. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín, Budapest és Hollókő felvételéről a Világörökségi Listára.

Magyarország nyolc természeti és kulturális értéke került fel eddig az UNESCO Világörökségi listára. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A budai várnegyed egy ősi városrész és egyúttal az ország legjelentősebb műemlék együttese. A Világörökség Listáján eddig szereplő magyarországi helyszínek. Az egyezménnyel létrejött a világörökség fogalma és meghatároz-ták ennek szervezeti és működtetési hátterét. A Balatonba nyúló Tihanyi-félsziget Magyarország egyik leglátványosabb tája. Világörökség: A világon számtalan világörökségi helyszín található, melyek közül kilenc ilyen címet Magyarország birtokol. A Világörökség Listáján eddig szereplő magyarországi helyszínek. Az Értékőrző Magyarország album új kiadásának finanszírozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Válogatott Világörökség linkek, ajánlók, leírások - Világörökség témában minden! A tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Elsőként 1987-ben Hollókő és Budapest vált a világörökség részévé. Az UNESCO 1972-ben hozta létre a Világörökségi programját, melynek célja az emberiség kulturális és természeti örökségének nyilvántartásba vétele (Világörökségi Lista). Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található.