Projektinfó

 

ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0020
TURISZTIKAI CÉLÚ KULTURÁLIS TANÖSVÉNY KIALAKÍTÁSA A DRÉGELYVÁR LÁBÁNÁL

Kedvezményezett neve: Drégelypalánk Községi Önkormányzat
Székhely: 2646 Drégelypalánk, Rákóczi út 1.
Aláírásra jogosult képviselője: Dombai Gábor – polgármester

Közreműködő Szervezet: NORDA Észak – Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
Székhely: 3525 Miskolc, Széchenyi István utca 107.

Támogatói döntés dátuma: 2013.04.26
Támogatási szerződés aláírása: 2013.06.11
Kivitelezési munkák kezdete: 2013.11.11
A Szondi Interaktív Emlékmúzeum felújításának, átalakításának, bővítésének befejezése: 2014.05.30
Toronyvédmű rekonstrukciójának befejezése: 2014.10.30
Múzeumi kiállítóterek berendezésének és eszközök szállításának befejezése: 2015.06.15
Projekt zárása: 2015.06.30
Projekt összköltsége: 235 400 611 Ft

A projekt célja:

A projekt több fejlesztési területen valósult meg. Sor került a várhegy alatti Schaffer-kúti tisztás infrastruktúra fejlesztésére, a várhegyhez vezető út egy szakaszának megerősítésére, az út végén parkoló kialakítására. Folytatódott a várrom további feltárása, állagmegóvása, egyik körbástyájának felújítása is. A projekt fő fejlesztési eleme a faluközpontban lévő Szondi Interaktív Emlékmúzeum és vetítőterem, látogatóház kialakítása volt.

Az Emlékmúzeumban a Drégely és Palánk várából feltárt régészeti leletekből állandó kiállítás nyílik. Itt kap helyet az interaktív múzeumi funkció is. A vetítő teremben 3D-s történelmi filmeket vetítünk, melyet a projekt támogatási összegéből forgatunk le. Itt lesznek a közösségi programok is.

Szondi legendája - előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=pN2FX5jMiFE

A projekt közvetlen céljai között szerepelt egy színvonalas 10 állomásból álló DRÉGELYVÁR kulturális tanösvény kialakítása is mely bemutatja a helyi történelmet és legendákat; ezzel erősítve a kulturális turizmus vonzerejét. Célunk, hogy idecsábítsuk az igényesebb turistákat is, illetve hosszabb itt tartózkodásra bírjuk őket, így növelve az átlagos tartózkodási időt is. A beruházással lehetőséget teremtettünk az idelátogatóknak, hogy Drégelypalánk és a helyi nevezetességek megtekintésén túl egyéb, kifejezetten közösségi tevékenységekben is részt tudjanak venni. A magas színvonalú turisztikai tanösvény kialakításának közvetett célja emelni a helybéli lakosok életszínvonalát, ami párosulva a munkahelyteremtéssel, hosszú távú célként csökkenteni az elvándorlás mértékét, segít helyben tartani a fiatalokat. A hosszabb itt tartózkodással az igénybe vett helyi szolgáltatások mennyisége növekszik, bevételük nő.