Jellegzetes cig%C3%A1ny %C3%A9telek

Szerző: Joó Annamária. A Bakonyban található Kígyó-völgy egyik pihenője már zöldell, itt előbújt a medvehagyma is. Délre a völgytől 1-2 kilométerre húzódik a megyehatár, amin túl már a Veszprém megyei katonai gyakorlóterep található. Ahol nagyon másabb a táj, ahol nem mindennapi ott lenni, és az ember úgy érzi, mintha nem is Magyarországon járna. Turista Magazin 2019.06.29.

Egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó a táj, hogy szinte észre sem veszed, hogy legyalogoltál néhány kilométert a Cuha patak szurdokában. A megyében a Bakony szinte egész területe, illetve Soponya külterülete a legjelentősebb medvehagyma-lelőhelyek.

Jeles atyánkfia, nevéből ítélve, szász származású lehetett. Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy. A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja.

Barangolás - Bakony, Gaja-völgy Továbbhaladva a patak mentén húzódó országos kéktúra útvonalán hamarosan a völgy legérdekesebb helyéhez érünk. Nem véletlen, hogy a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Neve.

A Cuha-patak szurdokvölgye könnyen bejárható a patak melletti murvás úton. A völgy itt mélyen bent jár a Keleti-Bakony tömbjében. A Magas-Bakony egyik legszebb része, egyben legnépszerűbb kirándulóhelye az egyszerre vadregényes és könnyen bejárható, közel 4 kilométer hosszú Cuha-völgy. Már lehet menni szüretelni, a zsenge levelek a legfinomabbak. Vannak különleges helyek, ahol a természetélmény olyan erős, hogy elfogynak a jelzők, a szavak.

Cuha-völgy -A Bakonyi látnivalók kihagyhatatlan eleme. Pedig ott jár. A hegységet minden bizonnyal első erdőispánjáról – Comes de Bacon-Gug – nevezték el. Szakemberek vitatják, hogy a Bakonyban őshonos volna a mocsári teknős (Emys orbicularis). Eddigi ismereteink szerint a Bakony hegység egész területén nem él mérges kígyó.

Őserdő a Bakony szívében - Burok-völgy. A Burok-völgy a Keleti-Bakonyban ilyen hely.