Tiszaugi h%C3%ADd l%C3%A1tv%C3%A1nyterve

OklSz. Domborzat. ), ebben a kiadványban azonban csak a falvakban ma is ismert helynevek szerepelnek, a régi és az újabb térképek adatait, amelyek pedig a mi munkánkat jelentősen meg- ... Abaúj vármegye Árpád-kori eredetű települései . 10 Képjegyzék A Magyar Levéltárosok Egyesülete kiadványai M A g ya r o r s z á g levélt á r A i Magyar NeMzeti LevéLtár A sorozatban szereplő levéltárak 1. oldal Győr és Moson vármegye címere 2. oldal Győr vármegye térképe Moson vármegye térképe 3. oldal Bejárat a … Az oldal az 1921. és 1945. között intézményes keretek között fennállt vármegyei vitézi széknek állít emléket. Borsod vármegye hivatalos lapja 1897-1950 OSZK link Tartalomjegyzék 15 298 oldal. Тип: Документи: скачать >>> Miskolc, 1990.

A megye területe 5936,45 km², teljes népessége körülbelül 552 ezer fő és népsűrűsége kb. Kevéssel azelőtt, hogy a pesti út átlépi a borsodi határt, bekanyarodunk a vasút és a Bársonyos mellé s Ongára jutunk, mely Abauj-Torna vármegye egy kis kiöblösödésében, a megye legdélibb pontján fekszik. = Tóth Péter, A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei.

Borsod vármegye (nmetül: Borschod; latinul: Borsodiensis) közigazgatási egység volt a Magyar Királyság felvidéki részén. Esztergom vármegye települései közösen állítanak emléket Trianonnak.

Ez a kategória a hajdani Abaúj-Torna vármegye településeinek szócikkeit tartalmazza. Borsod és Zemplén közt csak egy keskeny földnyelv köti össze Abaujjal. Definitions of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye, synonyms, antonyms, derivatives of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye, analogical dictionary of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye (Hungarian) Már a reformáció korai időszakában megjelentek az új lutheri egyházi tanok a vármegye területén és hatalmas pártfogók, nagy történelmi személyiségek segítették ezek terjedését.

Nyíregyháza, 1997.

Files are available under licenses specified on their description page. Vármegyei Szociográfiák V. - Borsod vármegye (Miskolc, 1939) Schneller Károly: Borsod vármegye népszaporodása 1920-tól 1930-ig (Miskolc, 1931) Csoma József: Abaúj-Torna Egyesült Vármegyék Monographiája - 1. kötet (Kassa, 1897) 234 likes. Definitions of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye, synonyms, antonyms, derivatives of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye, analogical dictionary of Borsod-Abaúj-Zemplén_megye (Hungarian) = Szamota István–Zolnai Gyula, Magyar oklevél-szótár. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltári Füzetek 28. Kevéssel azelőtt, hogy a pesti út átlépi a borsodi határt, bekanyarodunk a vasút és a Bársonyos mellé s Ongára jutunk, mely Abauj-Torna vármegye egy kis kiöblösödésében, a megye legdélibb pontján fekszik. A települések kategóriái nem itt, hanem a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye kategóriájában szerepelnek. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. Megyeszékhelye Miskolc.. Földrajz. Székhelye Salgótarján. Gömör vármegye címere Dr. Lux Gyula ( 1884 – 1957 ), tanár, nyelvész, tanügyi főtanácsos, tartalékos hadnagy, a dobsinai és dél-szepesi német kultúra jeles kutatója. 1272-ben Tamás volt Nógrád vármegye főispánja, őt követte Fülöp váczi … A történelmi Zemplén vármegye a magyarországi reformáció és a protestáns egyházak történetében kiemelkedő helyet foglal el. Nyíregyháza, 1997. = Szamota István–Zolnai Gyula, Magyar oklevél-szótár. A tatárjárás után megalakult Nógrád vármegye első főispánja Marchrandus volt, a ki 1246-ban a Folkus comestől hűtlensége következtében elvett Fülek várába és tartozékaiba Móricz fiát Móriczot beiktatta. 63 fő egy négyzetkilométeren. Nógrád megye az ország északi részén található. MiskOkl. Borsod vármegye Vitézi Széke, Miskolc, Hungary. = Tóth Péter, A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei.